Hopp til hovedinnhold

– Du har Stortinget, Scotsman og slottet

Mohamed Boulayoune har vært kokken på «Skotten» i over to tiår. Til inspirasjon for Daugirdas Norkus, som foreløpig har vært kjøkkensjef i “bare” fem år på den kjente Oslo-puben.

Bilde av de to kokkene på Scotsman
Daugirdas og Mohamed har til sammen jobbet mer enn 25 år på Scotsman. – Noen ganger venter folk utenfor når vi åpner!

Jubilantene i Karl Johans gate

– Scotsman er bare en måned eldre enn meg, sier Mohamed Boulayoune og ler.

I sommer fyller både han og Scotsman pub i Karl Johans gate 50 år, og omtrent halvparten av dem har de tilbragt sammen. Mohamed, som opprinnelig er fra Marokko, fikk seg nemlig jobb på den skotske puben allerede i 2001, rett etter at han kom til Norge.

– Jeg kom omtrent rett fra Gardermoen til Scotsman! 

Det har mang en nordlending også gjort opp gjennom årene. Les om de nye lokalene, og fremtidsplanene for Scotsman.

Portrettbilde av
Mohamed er klar for 20 nye år på Scotsman.

Fortsatt Scotsman-stemning på ny adresse

Tidligere i år flyttet den velkjente puben fra Karl Johans gate 17 til 35, men interiøret er det samme, i likhet med cheeseburger’n og kollegene.

– Det har alltid vært hyggelige sjefer og kolleger på Scotsman. Når man liker jobben sin, spiller det ingen rolle hvor den befinner seg, sier Mohamed, og legger til: 

– Vi er et stort internasjonalt miljø her, det er morsomt med flere nasjonaliteter, da blir det ekstra god stemning.

Kjøkkensjef Daugirdas Norkus (37) har jobbet på puben i fem år, og trives av samme grunn som Mohamed.

– Det koker alltid på kjøkkenet! Vi tuller, krangler og kjefter! Men blir alltid venner igjen, forsikrer han.

Får stor frihet på kjøkkenet

Daugirdas, som opprinnelig er fra Litauen, jobbet på forskjellige gastropuber i både Italia og England, før han havnet på Scotsman i Oslo. 

– Jeg liker at vi får mye frihet her. Vi får sette vårt preg på menyen, sier han.

Selv om de selger mer skagenrøre, cæsarsalat og fiskesuppe på denne siden av Egertorget, er det fortsatt klassikeren fish ‘n chips det går mest av.

– Vi selger alltid alt vi lager, vi kaster ingenting, sier Mohamed stolt.

Portrettbilde av Daug Norkus
Daurdigas jobber som kokk på Scotsman – en av Karl Johans viktigste attraksjoner.

En institusjon på Karl Johan

Kokkene forteller at turister ofte kommer rett til puben fra togstasjonen. Av og til sitter folk utenfor og venter når de åpner.

De tror at grunnen til at puben er så populær er at den er blitt en institusjon.

– Du har Stortinget, Scotsman og Slottet, ler Daugirdas, og gestikulerer med armene mot de to andre attraksjonene som ligger i hver sin retning på Karl Johan.

Selv om det er flere turister innom puben enn det var da Mohamed begynte, har puben fortsatt mange stamkunder.

– Før hadde ikke folk mobiler, da var det enkelt å bare si: «Møtes på Scotsman», og så møttes man her, og litt sånn er det ennå, sier Mohamed.

20 nye år

Etter at de flyttet, har kjøkkenet blitt oppgradert fra kjelleren til første etasje. Likevel legger ikke Mohamed skjul på at han synes det var vemodig å si farvel til gamle-Scotsman.

– Jeg får bli her i 20 år til, så kanskje den gode gamle Scotsman-lukta kommer tilbake, sier han og ler.

Bli kjent med våre ansatte: Mohamed Boulayoune

Alder: 49

Jobbet i Olav Thon Gruppen siden: 2001

Stilling: Kokk på Scotsman

Det beste med jobben min: Alle de hyggelige folka.

Bli kjent med våre ansatte: Daugirdas Norkus

Alder: 37

Jobbet i Thon siden: 2019 

Stilling: Kjøkkensjef på Scotsman

Det beste med jobben min: Stor frihet på kjøkkenet

Les mer om arbeidshverdagen i Thon