Inspirert av bestemors matlaging
– Jeg er så heldig å få jobbe med det jeg elsker, sier Siryaporn Rithisirikrerg (24), også kalt Mymint, entusiastisk.
Fascinasjonen for matlaging har den unge kokken hatt så lenge hun kan huske. Hun forteller om oppveksten i Thailand, der hun fulgte nysgjerrig med på hva moren og bestemoren hadde i grytene.
– Det var der lidenskapen startet. Bestemor og mamma lagde masse god mat, og jeg ville vite hva som skapte alle de deilige duftene og smakene.
Smaker fra Thailand møter norske tradisjoner i Vesterålen
Da hun var 12 år traff moren en norsk mann, og familien flyttet til Strønstad i Vesterålen. Der ventet ny inspirasjon i matveien.
– Der var det ikke så stor tilgang på råvarene vi var vant til hjemmefra, så da måtte jeg prøve å være kreativ, sier Mymint og ler.
De som ble hennes norske besteforeldre introduserte henne for norsk fisk og tradisjonelle norske retter.
– Min norske bestemor lærte meg å lage kjøttkaker og fiskekaker, og med en bestefar som er fisker fikk vi de beste råvarene fra havet. Det trigget nysgjerrigheten min enda mer!
Siryaporn «Mymint» Rithisirikrerg, soussjef på Thon-hotellene i Lofoten
Kom «hjem» til Thon Hotel Lofoten: Veien fra lærling til soussjef
Interessen for matlaging tok Mymint videre til deltidsjobb på kafé og restaurant- og matfaglinjen på videregående i Melbu. Og det var gjennom skolen at hun etter hvert ble utplassert på Thon Hotel Lofoten i Svolvær.
– Da følte jeg at jeg kom «hjem». Jeg ble så godt tatt imot av kjøkkensjef Stian Haugnes og resten av gjengen, som jeg nå ser på som familie, at jeg bestemte meg raskt for at det var her jeg ville være mine to år som lærling, sier Mymint, og legger til:
– Her fikk jeg lov til å være med på alt, både frokost, lunsj og à la carte om kvelden. Og jeg fikk kjøre bankett og julebord. Jeg lærte utrolig mye og fikk virkelig utvikle meg som kokk!
Hun flyttet til Svolvær, og da lærlingperioden var over, ble hun frokostansvarlig på hotellet.
I dag er Mymint soussjef på Thon Hotels sine to hoteller i Lofoten – og et av de mest lovende kokketalentene i Norge.
Thon Hotel Lofotens hotellfrokost er kåret til Norges beste: – Her kan gjestene føle seg som konger
– I Thon får jeg lov til å pushe meg selv og være kreativ
I tillegg til å brenne for å skape gode matopplevelser for gjestene på Thon Hotels, er Mymint en travel konkurransekokk.
– Det startet med at jeg fikk konkurrere under den årlige Thon-messen, der jeg fikk sølv i 2018 og deretter gull i 2019. Det gav virkelig mersmak, og jeg fant ut at jeg likte å konkurrere, forteller Mymint.
Deretter brukte hun tiden under pandemien til å trene seg opp, og bestemte seg for å være med på konkurransen «Årets unge kokk 2021». Det endte med en imponerende sølvmedalje.
– I Thon får jeg lov til å pushe meg selv, være kreativ, og de legger til rette for at jeg skal få fri når jeg trenger det, forteller Mymint.
– Det er veldig fint å ha en god arbeidsplass i ryggen som støtter meg 100 prosent! Jeg har fått lov til å gjøre mye mer enn jeg hadde drømt om!
Siryaporn «Mymint» Rithisirikrerg, soussjef på Thon-hotellene i Lofoten
Viser unge kokkespirer at hotelljobb kan oppfylle drømmer
I tillegg til å konkurrere reiser Mymint rundt på videregående skoler for å dele sine erfaringer med kokkeyrket.
– Jeg ønsker å vise ungdommer og unge kokkespirer at det å jobbe i Thon Hotels faktisk kan oppfylle drømmer, og at det å jobbe på hotell kan gi mange muligheter, sier Mymint.
Fremtidsplaner og gulljakt
Selv har hun i dag flere medaljer i bagasjen, fast plass på det norske kokkelandslaget, og stadig nye drømmer å oppnå. I januar 2024 ble det klart at hun skal representere Norge i den internasjonale konkurransen «Jeunes Chefs des Rôtisseurs» i Budapest til høsten.
– Med seks sølvmedaljer på rad, har jeg selvfølgelig lyst på gull, sier Mymint.
Men aller øverst står lysten til å vinne NM i Kokkekunst.
– Siden 1998 har ingen kvinnelige kokker vunnet. Så det har jeg lyst til å gjøre noe med!
Siryaporn «Mymint» Rithisirikrerg, soussjef på Thon-hotellene i Svolvær
Bli kjent med våre ansatte: Siryaporn «Mymint» Rithisirikrerg
Alder: 24
Jobbet i Thon siden: 2017
Stilling: Soussjef på Thon Hotel Lofoten og Thon Hotel Svolvær
Det beste med jobben min: At jeg føler at jeg kommer «hjem», og får jobbe sammen med så flinke folk. Det er også veldig gøy å få lov til å glede mennesker med mat, og skape gode minner for gjestene våre.
Dette hadde du kanskje ikke trodd om meg: Jeg liker ikke lakris! Jeg kan godt bruke det i mat hvis jeg vet at det er godt sammen med visse ting, men da spiser jeg det helst ikke selv, hehe.