Hopp til hovedinnhold

Om Olav Thon (1923-2024)

Grunnleggeren av Olav Thon Gruppen og Olav Thon Stiftelsen.

Kortversjonen 

Olav Thon ble født i Ål i Hallingdal i 1923. Han viste tidlig forretningssans da han allerede i tenårene begynte med kjøp og salg av skinn, først i hjembygda, men snart flyttet han forretningen til Majorstuen i Oslo.

Etter hvert ble skinnsalget avløst av eiendomsinvesteringer. I 1950 kjøpte Olav Thon sin første bygård, i Karl Johans gate i Oslo. Bygården er fortsatt i Olav Thon Gruppens eie, og huser blant annet kjøpesenteret Arkaden. I 1974 kjøpte Olav Thon sitt første hotell, ærverdige Hotel Bristol fra 1920, som den dag i dag regnes som et av hovedstadens mest tradisjonsrike hoteller.

Stor eiendomsportefølje

Det som begynte med en bygård i 1950, har vokst til en betydelig eiendomsportefølje. I dag inngår over 80 kjøpesentre og 90 hoteller i Olav Thon Gruppens portefølje, samt en rekke øvrige næringsbygg, lagre, boliger og fritidseiendommer.

Olav Thon ble tildelt både St. Olavs Orden og den svenske Nordstjärneorden for sin innsats innen norsk næringsliv og fremming av handel og samarbeid mellom Norge og Sverige.

Med hjerte for friluftsliv

Ved siden av forretninger og investeringer hadde Olav Thon sans for det enkle friluftsliv, og opprettet i 1991 en egen stiftelse for å støtte Den Norske Turistforeningens arbeid med å fremme fjellvandring og friluftsliv i Norge.

I 2002 ble Olav Thons Legat opprettet med formål om å gi økonomisk bistand til utvikling og bedring av det fysiske, lærende og stimulerende miljø for barn, unge og eldre. I 2013 ble Olav Thon Stiftelsen opprettet for å sørge for langsiktig og stabilt eierskap i Olav Thon Gruppen. Olav Thon overførte mesteparten av midlene sine til stiftelsen, og årlig deles det ut inntil 100 millioner til forskning, allmennyttige og samfunnsnyttige formål.

Dette, og hans enestående engasjement og raushet overfor Den Norske Turistforeningen, gjorde Olav Thon til en filantrop. 

Olav Thon var æresmedlem i Den Norske Turistforening og ble også kåret til Århundrets Halling, og til Årets Fjellgeit. Thon har også mottatt Trysil-Knut-prisen, Røde Kors-presidentens plakett, samt utallige hedersbevisninger for sin innsats for det enkle friluftsliv.