Årevis med utvikling av Straume
– Det nye i 2024 er at vi har utarbeidet ny gatestruktur rundt senteret. Her bygger vi Thon Partner Hotel Straume, boliger og kontorarealer, sier Thomas Skålnes som er senterdirektør på Sartor Storsenter.
– I tillegg planlegger vi en høyblokk med 132 studentboliger.
Skålnes forteller at da Sartor åpnet i 1978, var det nesten ingen ting rundt senteret.
Å bygge opp Straume som et godt sted å bo, jobbe og leve har derfor vært en strategi for kjøpesenteret hele veien.
– Dette handler om å få flere fastboende kunder, men også å utvikle samfunnet rundt oss i en bærekraftig og inkluderende retning, sier han.
Ved senteret er det anlagt park og åpne plasser med trær og lokale vekster. Midt i parken har de restaurert et gammelt sauefjøs med gjenbrukte materialer fra senteret, som brukes som flerbrukshus for lokalbefolkningen.
Vil du bli leietaker på Sartor Storsenter?
Straume er et tettsted i vekst med nær tilknytning til Bergen. Her er det gode muligheter for å lykkes med din butikk, serveringssted eller noe helt annet.
Les mer om Sartor Storsenter-
ILLUSTRASJON: Slik skal det nye kvartalet ved Sartor Storsenter se ut, med boliger og næringsarealer til venstre og hotell til høyre. -
ILLUSTRASJON: Når alt er ferdig bygget, skal det nye sentrumsområdet på Straume se slik ut. Bak i midten er Sartor Storsenter. -
ILLUSTRASJON: Ved Sartor Storsenter er det også anlagt en park med et flerbrukshus, hvor det tidligere lå en gård med sauefjøs. -
ILLUSTRASJON: Sartor Storsenter planlegger også en høyblokk med studentboliger og innendørs klatrevegg.
Utnytter anleggstunnel til innendørs løpebane, gang- og sykkelvei
– Det andre sporet vi jobber med er selve driften av senteret, som å redusere vann- og strømforbruk, sier Skålnes.
1500 parkeringsplasser er flyttet til et underjordisk garasjeanlegg.
Under byggingen av parkeringshallen ble det sprengt ut en anleggstunnel for å frakte løsmasser til sjøen. I stedet for å la tunnelen stå tom, er den gjenbrukt som gang- og sykkelvei, og nå også innendørs løpebane – til stor glede for spreke innbyggere på den regnutsatte vestlandsøya.
– I tilknytning til garasjeanlegget har vi etablert et fjernvarmeanlegg som forsyner senteret med varme og kjøling. På den måten sparer vi veldig mye strøm og unngår oljefyring.
Effektivisering av driften kommer også leietakerne til gode:
– Å jobbe med bærekraft er helt i samsvar med hovedoppgaven vår, som er å øke besøk og omsetning på senteret. Det senker felleskostnadene til leietakerne våre, og tiltakene bidrar hver for seg til at det kommer flere til senteret for å handle.
Sosialt engasjement
Sartor Storsenter setter samfunnsansvaret høyt på agendaen, og ble nominert til Bærekraftprisen på Retail Arena i både 2023 og 2024.
- Krafttak mot kreft: Sartor har tidligere vunnet innovasjonspris for mange års samarbeid med Kreftforeningen. Ny innsamlingsrekord i 2024 på nesten 1,1 millioner kroner.
- BaseCamp: Åpent hus-tilbud for ungdom som inkluderer reiser og samtalegrupper. Samarbeid med politiet for å motvirke butikktyveri.
- Sangprosjekter for eldre: Inspirert av NRK-serien har de opprettet et demenskor, i tillegg til Allsong som samler opptil 200 sangglade eldre hver uke.
Spennende planer for fremtiden på Straume
Skålnes forteller avslutningsvis at arbeidet med å utvikle Straume er langt fra ferdig. Nord for senteret pågår det et omfattende arbeid med å bygge ny motorvei, som skal stå ferdig i 2027.
Samtidig skal bussterminalen flyttes noen steinkast lengre bort fra senteret.
– Da får vi muligheten til å utvide senteret ytterligere, og plass til flere boliger, butikker, serveringssteder og andre næringsarealer.
Om noen år kommer det også ny videregående skole med 1000 elever.
– Det ser kaotisk ut nå med anleggsmaskiner og heisekraner, men det betyr bare at det skjer mye spennende. Vi forventer en fortsatt strøm av nye kunder som bosetter seg her i fremtiden.
Bidragsytere
- TS Thomas Skålnes Senterleder