Miljøbevisste leietakere stiller høye krav
Innen 2030 skal Norge kutte klimagassutslippene med 50-55 prosent. På samme tid har Olav Thon Gruppen (OTG), som er Norges største private eiendomsselskap, ambisjoner om å kutte utslipp med hele 60 prosent.
– Vi opplever flere og flere miljøbevisste leietakere som stiller høye krav til oss som utleier, og disse kravene vil vi imøtekomme, forteller Ole-Martin Moe.
Han er teknisk fagsjef i OTG, og forteller at konsernet skal nå målene sine blant annet ved hjelp av det internasjonale og høyt anerkjente sertifiseringsverktøyet BREEAM In-Use.
– Først og fremst er BREEAM et viktig verktøy for å synliggjøre byggets kvaliteter, sier Ole-Martin.
For at samarbeidspartnere, leietakere og investorer skal være sikre på at byggene er godt rustet for fremtiden, har konsernet lagt stor vekt på BREEAM, og opprettet en egen avdeling som jobber med sertifiseringer.
– Arbeidet med BREEAM ledes av avdelingen Energi og miljøteknikk. Vi er nok ikke alene om å satse på BREEAM, men jeg tror avdelingen vi har satt sammen for å sørge for gjennomføringen er ganske unik, sier Ole-Martin.
Hva er BREEAM In-Use?
- BREEAM In-Use er verdens eldste og mest brukte miljøsertifiseringsverktøy som brukes på eksisterende næringsbygg for å minimere driftskostnader og miljøbelastninger.
- Ordningen forvaltes av Building Research Establishment (BRE) i Storbritannia.
- I Norge blir BREEAM administrert av Grønn Byggallianse. De har definert en nasjonal utgave av sertifiseringsmetoden som heter BREEAM-nor.
Kilde: Grønn Byggallianse
– Olav Thon Gruppen spiller en viktig rolle
Siden 2019 har OTG vært medlem av Grønn Byggallianse, en medlemsorganisasjon som jobber for at eiendomssektoren skal ta mer klima- og miljøhensyn.
Når vi spør rådgiver i Grønn Byggallianse, Kjell Petter Småge, om OTG utmerker seg på noen områder, er det nettopp BREEAM-sertifisering han trekker frem.
– Det var ikke tilfeldig at vi i 2022 inviterte OTG til å dele sine erfaringer med BREEAM på forum om ordningen. De har mange bygg, og det krever mye planlegging å sertifisere dem.
At OTG er i gang med å sertifisere bygg, har stor betydning, forteller Kjell Petter.
– Vi ønsker at flere ser verdien av å ta BREEAM i bruk. Her spiller OTG, som drifter eiendommer i hele landet, en viktig rolle ved at de bruker BREEAM In-Use i sine bygg.
Høye mål for sertifiserte bygg i fremtiden
I OTGs bærekraftstrategi har konsernet definert målene for sertifisering. Innen 2030 skal 50 prosent av eksisterende bygg være BREEAM In-Use-sertifiserte, og 60 prosent av konsernets kjøpesentre og hoteller skal ha oppnådd karakteren «Very Good».
Tord Edvin Mosdal er teamleder for gjennomføringen av BREEAM-sertifiseringen. Før de startet selve prosessen har teamet reist rundt i landet og gjennomført analyser av byggene de vil sertifisere, og kartlagt hvilke karakternivåer de kan oppnå.
– Det er flere hundre eiendommer i OTG som skal sertifiseres. Det er tidkrevende å sertifisere et så stort volum, men vi ligger godt an for å nå målene for 2030, sier Tord.
Bidragsytere
- Tord Edvin Mosdal Teamleder for byggsertifisering
- Ole-Martin Moe Teknisk fagsjef i Eiendomsservice
- KS Kjell Petter Småge Rådgiver i Grønn Byggallianse