Hopp til hovedinnhold

– Bærekraftsarbeidet starter allerede ved valg av tomt

Senior energi- og miljørådgiver Natalia Øzalp forteller hvordan Olav Thon Gruppen skal leve opp til sin ambisiøse bærekraftstrategi med blant annet miljøsertifiseringer og bevisste tomtevalg.

Portrett av Natalia Øzalp.
– Vi har rundt 500 eiendommer. Hvis vi gjennomfører et lite tiltak som øker biodiversitet, reduserer energiforbruk eller håndterer overvann, kan vi gange det med 500, sier Natalia.

Bærekraftig tankegang lenge før første spadetak 

– Olav Thon Gruppen tok et viktig og fornuftig skritt i riktig retning med lanseringen av en ambisiøs bærekraftstrategi i 2023, sier senior energi- og miljørådgiver i Olav Thon Gruppen (Thon), Natalia Øzalp.

Hun jobber med å definere miljømål i konsernets nybyggprosjekter og tilrettelegge for at prosjektene når målene. I tillegg lager hun definisjoner og metoder for hvordan Thon kan leve opp til bærekraftstrategien.

– Enkelt forklart: For å kunne være naturpositive og nå bærekraftsmålene våre, må vi tilføre mer natur til det som bygges nytt i stedet for å nedbygge natur.

Det betyr blant annet at det må bygges rundt det 200 år gamle eiketreet som allerede står på tomta, tilføres grønne konsepter – som sedumtak eller grønne vegger – eller settes inn bikuber eller fuglekasser, forklarer Natalia.

– Det høres enkelt ut, men det krever en del forståelse av målene, at tankesettet er med fra start både på prosjekt- og konsernnivå, og at tiltak faktisk gjennomføres. Bærekraftsmålene må i tillegg være forankret i hele organisasjonen.  

Viktige overveielser ved valg av tomt

Natalia forklarer at det må gjøres en del utredninger allerede i skissefasen, det vil si før det blir bestemt hvor bygget skal plasseres, for å kunne bygge bærekraftig.

– Overvannshåndtering, naturmangfoldrapport, klimagassreduksjon og klimarisikovurdering kan ha påvirkning på bygningens utforming, fundamentering eller hvor man i det hele tatt bør sette opp bygg. Andre ting påvirker hvordan man bør bygge, og hvilke tiltak som bør gjøres. 

Energirådgiveren mener dermed at bærekraftsarbeidet starter allerede ved valg av tomt.  

– Konsernet må ha tydelige rutiner på eiendoms- og tomtekjøp. For eksempel vil det å anskaffe en tomt med gammel skog eller verdifull natur som må nedbygges, ikke være særlig bærekraftig. Da er det bedre å velge utbygging i et industriområde, der prosjektet kan rense forurenset grunn, åpne opp harde overflater, tilføre blågrønne strukturer på bakken, tak og vegg samt øke biodiversitet.

Alle nybygg i Thon skal BREEAM-NOR-sertifiseres

Natalia har sammen med utbyggingsavdelingen prøvd å estimere kostnader for BREEAM-NOR-sertifisering, som i dag er Norges mest brukte miljøsertifisering for nybygg og større rehabiliteringer.

– Vi jobber med to nye nybyggprosjekter for tiden, Strømmen Verksted og Storgata 3/5/7, der vi blant annet ser på klimagassreduksjon, gunstige energiforsyningsløsninger, samt sirkulærløsninger og ombruk av materialer.  

I dag er målet i Thon at alle nybyggprosjekter skal BREEAM-NOR-sertifiseres på nivå Very Good eller tilsvarende, mens noen prosjekter er enda mer ambisiøse, som bygget Diagonale i Bjørvika i Oslo som har karakteren Excellent.

Les mer om Thons bærekraftstrategi

    Olav Thon Gruppens bærekraftstrategi

    Med en stor bedrift følger et stort ansvar. Olav Thon Gruppen har flere tusen ansatte, leietakere, kunder, gjester og leverandører. Dette gjør det viktig for oss å jobbe med konkrete bærekraftstiltak, være et godt eksempel og sette oss ambisiøse mål for fremtiden.

Målet om å være sirkulære innen 2030 krever nye metoder å bygge på

Som en del av Thons bærekraftstrategi er målet å være sirkulære innen 2030 samt netto nullutslipp innen 2050.

– Vi er i en spennende omstillingsprosess, der vi blant annet finner nye metoder og verktøy, og lager interne hjelpemidler, veiledere og maler som kan brukes i nybygg- og renoveringsprosjektene våre, sier Natalia.

– Blant annet har jeg i samarbeid med felles prosjektledere og erfarne rådgivere fra Eiendomsservice laget en veileder for hvordan bygg kan nå energimerke A, altså være energieffektive, på en kostnadseffektiv måte. Veilederen beskriver tiltakene for måloppnåelse i hver bygningskategori.

Thons bærekraftsarbeid gjør en forskjell

– Vi har bare én klode, som vi ikke kan flytte fra. For å fortsette å kunne leve her, med den befolkningsveksten vi har, må vi gjøre det på en bærekraftig måte.

Natalia er glad for at Thon har satt bærekraft i fokus, og mener det er en klar grunn til at det er viktig at et så stort konsern tar dette på alvor.

– Vi har rundt 500 eiendommer. Hvis vi gjennomfører et lite tiltak som øker biodiversitet, reduserer energiforbruk eller håndterer overvann, kan vi gange det med 500, sier Natalia.

– Det betyr at en liten endring på hvert bygg, kan bli ganske stor – og faktisk gjøre en forskjell!

Bidragsytere

  1. Portrett av Natalia Øzalp. Natalia Øzalp Senior energirådgiver

Les mer om Thons bærekraftsarbeid