Fra Kyiv til Oslo og Olav Thon Gruppen
Tetiana Yurchenko jobbet som prosjektleder i Elko, et selskap som leverer digitale løsninger til bedrifter, i Kyiv. Da krigen i hjemlandet Ukraina begynte å ulme, tok hun med seg sønnene sine og flyttet til Norge.
Gjennom Flyktningtjenesten fikk hun etter hvert arbeids- og språkpraksisplass på hovedkontoret til Olav Thon Gruppen (OTG) i Oslo.
Person og kvalifikasjoner kommer først
– I OTG ønsker vi et mangfold, om det være seg etnisitet, kjønn, religion eller legning. Hos oss tenker vi først på person og kvalifikasjoner, og bryr oss ikke så mye om vi klarer å uttale navnet riktig eller ikke. Det er viktig for å få bredden vi vil ha i konsernet, sier kontorleder ved Eiendomsservice, Marthe Kristin Jacobsen.
Det var Marthe som engasjerte Tetiana i OTG, og hun er klar på hvor viktig det er for kulturen i konsernet å hente inn mennesker med ulike bakgrunner.
Hun forteller at ikke alle praksisopphold har vært like vellykket som Tetianas, men mener uansett at det er viktig å påta seg samfunnsansvaret som ligger i å hjelpe folk ut i jobb.
– Jeg har en grunnleggende holdning om at vi må tørre å gi folk en sjanse, som et stort konsern har vi råd til det. Vi må gi litt tilbake.
Marthe Kristin Jacobsen, kontorleder ved Eiendomsservice i OTG
Tetiana kunne IT, men ikke norsk
Tetiana er utdannet elektroingeniør fra et anerkjent universitet i Kyiv, og har en CV som ikke matchet oppgavene hun først fikk på Eiendomsservice. Hun ble derfor flyttet over til IT-avdelingen.
– Jeg har over 20 års erfaring med IT. Her jobber jeg med flere av de samme digitale systemene som jeg jobbet med i Ukraina, jeg kjenner for eksempel server-, nettverks- og datalagringssystemene fra før, forteller hun.
Mens IT var et språk Tetiana kunne da hun kom til Norge, var det verre med norsk. Det første året i Norge gikk hun på språkkurs hver dag, nå går hun på kveldskurs to ganger i uka på voksenopplæringen i Moss. I tillegg får hun praktisert språket på jobb.
– I starten var det vanskelig å ikke kunne språket, men jeg snakker norsk hver dag og lærer mer og mer. I dag, for eksempel, ringte jeg hoteller og driftsledere og snakket norsk, forteller hun stolt.
Arbeidspraksisen gir verdifull erfaring
Arbeids- og språkpraksis kommer godt med når Tetiana skal finne seg fast arbeid etter at praksisperioden er over.
– Dette er det beste stedet jeg kunne hatt praksis, denne erfaringen er mer verdt enn penger!
Hun har registrert at det er flere møter på norske kontorer, mens i Ukraina skriver de mer e-poster. Det er også mer small talk om barna og hva man har gjort i helgen, sier hun, og beskriver miljøet i Olav Thon Gruppen som fantastisk, vennlig og varmt.
Mange bein å stå på
Tetiana kunne gjerne tenke seg å jobbe fast i en IT-avdeling, men hun har mange bein å stå på og kan bidra veldig mange steder.
Hun er også utdannet psykolog. I samtale etter endt arbeidspraksis i Olav Thon Gruppen, forteller hun at hun driver en psykologigruppe for ukrainere i Moss.
Bidragsytere
- MJ Marthe Kristin Jacobsen Kontorleder ved Eiendomsservice