Et av Oslos grønneste bygg
– Nå står vi nok oppe på et av de grønneste takene i Oslo, sier teamleder for byggsertifisering i Olav Thon Gruppen (Thon), Tord Edvin Mosdal, og skuer utover byen.
Taket vi står på tilhører praktbygget Diagonale i Bjørvika. Eiendommen, som rommer hele 41 700 kvadratmeter fordelt på to bygg, huser flere virksomheter, som Vipps og TV2, samt over 300 studentboliger.
Fra toppen har vi 360 graders utsikt over hovedstaden, med sentrum og Barcode på den ene siden og Operaen og Oslofjorden som glitrer i sola på den andre. Men det skal raskt vise seg at bygget under oss er like spektakulært som utsikten.
Det er nemlig ikke kun sedumtaket under oss som gjør dette til et av hovedstadens grønneste bygninger – men hele måten det er bygget på.
Har jobbet systematisk mot karakter Excellent
Diagonale ble bygget i samarbeid med Hav Eiendom, men er i dag heleid av Thon. Da eiendommen sto ferdig i 2018, var det allerede bygget etter BREEAM-NOR-standard, og karakterisert som Very Good (se faktaboks om BREEAM nederst i artikkelen).
Det gjorde sertifiseringen til BREEAM In-Use litt enklere, ifølge driftssjef Josef Norström.
– En del av grunnlaget lå der allerede, og vi kunne bruke mye av den samme dokumentasjonen, men så ønsket vi å oppnå en høyere karakter for In-Use, forklarer driftssjefen.
For å få karakter Excellent måtte bygget oppnå en score på minst 70 prosent, på både energiforbruk og byggtekniske krav.
– I starten av en sertifiseringsprosess starter vi alltid med å gjøre en preanalyse, der Josef måtte svare på hvilke kvaliteter som allerede fantes i bygget. Deretter lager vi en tiltakspakke over hva som må gjøres for å oppnå karakter Excellent, forklarer Tord Edvin.
– Diagonale skal være et behagelig sted å være
Vi har tatt turen ned i bygget, og inn i kontorlokalene til advokatfirmaet Ræder Bing. Lokalene er stilfulle og minimalistiske, med store vinduer ut mot Operataket og Oslofjorden.
At leietakerne selv får sette sitt preg på lokalene, kommer også tydelig frem da vi besøker Vipps sine kontorer, med eget jungelrom og gulldo, i tillegg til et toalett inspirert av en tradisjonell, norsk fjellhytte.
– Vi stiller alltid spørsmålet om hvordan det er for folk å jobbe her, og det er viktig for oss at Diagonale oppleves som et behagelig sted å være, sier Josef.
Fokus på grønne soner og store vinduer som gir godt med dagslys, er noe av det som gjør bygget så bra.
Tord Edvin Mosdal, teamleder for byggsertifisering i Olav Thon Gruppen
Store og små tiltak ga resultater
– Alle byggets sider som får lysinnslipp har for eksempel ordentlig solskjerming, som de selv kan styre. For at vi skulle oppnå nok poeng for Excellent var ikke gardiner godt nok.
Andre tiltak som har blitt gjennomført var å installere sparedusjer og etablere et gjenbrukslager for leietakerne.
– Det er altså både små og store ting som gjør Diagonale til et av de bedre byggene til Thon, sier Tord Edvin.
Tiltak som har bidratt til å gjøre Diagonale til et av de mest bærekraftige Thon-byggene:
- Gresstaket (sedum) kan benyttes til rekreasjon, og er positivt for dyreliv.
- Vannbesparende utstyr som sparedusjer.
- All belysning er i LED.
- Sensorer gir oversikt over energi- og vannforbruk, og varsler med en gang dersom en feil oppstår.
- Moderne driftsrom med kjøle- og fjernvarmeanlegg samt systemer som sikrer mot lekkasjer og andre feil.
To etasjer under bakken ligger byggets hjerte
Navnet Diagonale kommer av den diagonale passasjen som strekker seg mellom de to byggene, fra Barcode på den ene siden og Operaen på den andre.
Vi, derimot, skal ta turen videre og ned under bakken.
– De fleste som står oppe på bakkeplan tenker nok ikke at selve «hjertet i bygget» ligger under her, sier Josef, i det han loser oss ned i Diagonales kjeller, som består av to etasjer.
– Men det er her «the magic happens», sier driftssjefen med et smil.
Han har selv jobbet som elektriker i driftsrommet i to år, og kjenner hver krik og krok som sin egen lomme.
Mange av systemene som forsyner bygget med lys, varme og kjøling styres herfra. Josef har også konstruert store kar under anleggene som fanger opp eventuelle lekkasjer, slik at kjemikalier som er skadelige for dyr og natur ikke renner ut.
All belysning i Diagonale er LED, og bygget er delvis betjent av fjernvarme og varmepumper i en egen energisentral. Dette driftes av Follo Fjernvarme AS, et annet selskap i Olav Thon Gruppen.
Søppelsortering, elbilladere til alle og egen sykkelparkering
I siderommet sorteres søppel i eget system, og her, under bakken, finner vi også parkeringshuset, der alle plasser er utstyrt med elbillader.
– Det er ikke vanlig, men noe som var viktig for oss, sier Josef.
– Det er mye uvanlig i dette bygget, sier Tord med et smil.
Også syklistene har fått viet en stor del til parkering, med egen rundkjøring, vedlikeholdsstasjon og sykkelsti ned i garasjen for å unngå farlige møter med biler og varelevering.
– Sikkerhet er også en viktig del av sertifiseringen, både for BREEAM-NOR og BREEAM In-Use, forklarer Josef.
Flere av BREEAM-tiltakene gir fordeler for leietakere:
- Store vinduer sikrer dagslys i nesten alle kontorlokaler.
- Bygget er tilrettelagt for brukerne med blant annet separat sykkelsti inn i kjelleren, egen parkering og vedlikeholdsstasjon for sykler. I tillegg er bygget tilrettelagt på utsiden for ankomst med kollektivtransport.
- Gjenbrukslager for leietakere som kan benyttes ved ombygging eller utskifting av inventar.
- Full score på inkluderende utforming for personer med funksjonsnedsettelse.
- Flere åpne soner innendørs og takterrasser på utsiden gjør bygget til et behagelig arbeidssted.
5 måneder og 10 arbeidsmøter førte Diagonale fra very good til excellent
I juli 2024 ble det klart at Diagonale hadde klart kravene for å oppnå karakter Excellent, og føyer seg dermed inn som det femte i rekken av Thon-bygg med samme karakter, i selskap med Ski Storsenter og Triaden i Lørenskog, samt Torp Köpcentrum og Sollentuna Centrum i Sverige.
– Vi startet prosessen i september 2023, og har brukt rundt fem måneder, slik vi prosjekterte, sier driftskoordinator i Thon, Juliana Carvalho.
I sertifiseringsprosessen ble det satt opp 10 arbeidsmøter, der det i hvert møte ble presentert 4-5 oppgaver, som driftsavdelingen deretter hadde én uke til å ferdigstille.
Også Evotek, med konsulentene Camilla Scharp Gulbrandsen og Evija Izaka, har vært involvert i sertifiseringen.
Merker økende etterspørsel etter miljømerking fra leietakere
Driftssjefen har merket en økende etterspørsel etter miljøvennlige bygg og krav fra leietakere, og tror det bare blir viktigere og viktigere fremover å «henge med». Han er glad for at Diagonale ligger i forkant.
– Dette bygget er skikket for fremtiden. Målet videre blir å beholde karakter Excellent ved resertifiseringer hvert tredje år, og selvfølgelig holde oss oppdatert og gjøre de tiltakene vi kan for å bedre miljø og minske CO2-utslipp, sier Josef, og legger til:
– Det er mange tiltak som kan gi deg sertifiseringspoeng – og noen tiltak som faktisk har en stor betydning. På den måten kan vi være med å gjøre en forskjell.
Til inspirasjon for resten av Olav Thon Gruppen
Besvarelsene Josef har gjort blir nå brukt som inspirasjon for andre i Thon-systemet. Diagonale er et godt eksempel flere bør følge etter, mener teamleder Tord Edvin.
Josef understreker at også Juliana og driftspersonalet har vært viktige i prosessen, og at de har hatt et godt bånd til Evotek, som ifølge driftssjefen er de beste i bransjen på sertifisering.
– Vi er et godt team, og har mange ildsjeler som brenner for det samme.
Hva er BREEAM?
Gjennom miljøsertifiseringen BREEAM kan utbyggere og eiere av eiendom dokumentere at et bygg, anlegg eller område har fått tiltak for å sikre økt bærekraft.
BREEAM-NOR er Norges fremste miljøsertifisering for nye bygg, og forvaltes av Grønn Byggallianse.
BREEAM In-Use er et internasjonalt anerkjent verktøy for å måle bærekraftigheten i eksisterende bygg. Det finnes seks nivåer, hvor Excellent er nest høyest.
Kilde: Grønn Byggallianse
Bidragsytere
- Tord Edvin Mosdal Teamleder for byggsertifisering
- Josef Norström Driftsleder
- Juliana Carvalho Driftskoordinator (Eiendom)