Hopp til hovedinnhold

Bærekraftig drift med bruk av høyteknologi på kjøpesenter

Innovativ teknikk, kreativ søppelsortering og bikuber og solceller på taket: Slik går Ski Storsenter i bresjen for å nå Olav Thon Gruppens bærekraftsmål for fremtiden. Bonusen for leietakerne er lavere felleskostnader.

Portrettbilde av Gro Collett og Ole Sørlie
Ole Sørlie, driftssjef og Gro Collett, senterleder på Ski Storsenter. FOTO: Madeleine Gedde Kjällgren

Smarte målere og høyteknologi sparer tid, penger og miljø

– Å gjøre ting mer bærekraftig er ikke bare bra for miljøet. Det sparer oss for både tid og penger, og gjør samtidig hverdagen vår enklere, sier Ole Sørlie.  

Han er driftssjef og «fyrvokter» på Ski Storsenter, og allerede i full sving med dagens gjøremål på senteret.

Avdekker feil før de faktisk oppstår

– Se her! Dette sensorsystemet lytter etter lyder og vibrasjoner i de tekniske rommene, og gir beskjed om noe oppstår før det faktisk skjer en feil, forteller Ole entusiastisk.  

Soundsensingsystemet, som først ble utviklet ved NMBU i Ås, er et av systemene Ole og teamet i Ski velvillig er testpiloter for. Sensoren har allerede avverget et par viktige feil, som teamet kunne reparere før de ble alvorlige.  

Rundt om på senteret er det også en rekke andre høyteknologiske systemer og smarte målere, faktisk er Ski Storsenter det kjøpesenteret med flest i hele Norge.

Sparer millioner av kilowatt med værdata og kontrollert vannforbruk

For å holde kontroll på vannforbruket, har de installert det svenske systemet Smart Vatten, og for noen år siden ble det det nye systemet IWMAV (Properate) installert, som bruker værdata til å gi bedre oversikt over blant annet energiforbruk, ventilasjon og styring av lys.  

– Takket være dette systemet sparte vi cirka 1,8 millioner kilowatt i perioden 2018-2022, og vi har spart enda mer siden, forteller Ole fornøyd.  

Det tilsier mange millioner kroner spart i felleskostnader for leietakerne ved senteret.  

– Det er veldig moro å se slike tall. Det lønner seg raskt å bruke litt penger på sparetiltak, sier Ole, og legger til:  

– Jeg liker å si at man sparer 10 prosent bare ved å være bevisst på forbruket. Og med hjelpen disse systemene gir er man på god vei til å spare mye, mye mer.  

Ole åpner et skap for å vise utstyret for teknisk drift,
Driftssjef Ole Sørlie viser engasjert frem de ulike anleggene som sparer senterets leietakere for energibruk og penger. FOTO: Madeleine Gedde Kjällgren

Prisvinnende foregangsmodell innen kjøpesenterbransjen

Med alt fra et innovativt sensorsystem og egetutviklet avfallssorteringssystem til solceller på taket, egen senterhage med regnvannsfanger og bikuber på taket – for å nevne noe – er Ski Storsenter best i klassen når det kommer til bærekraft i Olav Thon Gruppen (OTG).

For det gode arbeidet har senteret blant annet vunnet vunnet Grønn Byggallianse-prisen «Årets grønne driftsteam» i 2023 og NCSC Bærekraftprisen i 2022.

Driftssjefen – en fyrvokter med guts

Alt takket være samme mann, skal vi tro Ski Storsenters senterleder Gro Collett.

– Veldig mye av det vi får til er Oles genuine interesse, og kontinuerlige oppfølging av de ulike tiltakene. Han har også et utrolig kontaktnett innad i OTG, hvor alle har tiltro og vet hva han står for.

 At senteret er spekket med nyvinnende teknologi, er heller ikke tilfeldig:

– Ole er en skikkelig nerd, sagt i aller beste mening, sier Gro og ler.

– Han leser tidsskrifter vi andre ikke gidder å åpne en gang, og er alltid oppdatert på ting som er nytt. Han har også overskudd til å orke det lille ekstra. Mitt bidrag er å si «kjør på», og stole på at han gjør ting bra, sier senterlederen.

Har et bra team i ryggen

For Ole selv er også et godt driftsteam viktig:

– Vi er fem stykker i driftsteamet, og uten dem og Gro med på laget hadde det ikke gått. Det hjelper ikke at jeg leser meg opp på ting og foreslår ting vi skal teste ut, om ikke resten av gjengen er med på det, sier Ole.

– Jeg innrømmer at jeg liker å teste ut alt vi kommer over av ny teknologi. Men ingen har stoppet oss hittil, så da går det vel bra da, sier driftssjefen med et smil.  

Tett samarbeid innad i OTG 

I tillegg til et godt samarbeid mellom driftsteamet og senterleder, er det viktig for «fyrvokteren» i Ski å ha resten av Olav Thon Gruppen i ryggen.

Deler erfaringer med energiavdelingen

– Mange tanker har startet på hovedkontoret, og så tar jeg dem ut i praksis her på senteret, forteller OIe.

– Jeg sparrer for eksempel en del med Jarle Andersen Aasnes, som er leder for energiavdelingen i Olav Thon Gruppen. Og så deler jeg mine tanker og resultater igjen, slik at alle i konsernet kan dra nytte av det.

Neste stopp: BREEAM In-Use

Men driftssjefen er ikke i tvil om hva som er det viktigste i samarbeidet for hans egen del:

– Det beste er kanskje at jeg får lov til å gå litt mine egne veier. Og at de lar meg holde på som jeg gjør.

Neste ting på planen til den driftige ildsjelen er å jobbe aktivt med BREEAM In-Use, der Ski Storsenter er prekvalifisert som «excellent».

Alltid nye og spennende ting å teste

– Vi er også i sluttfasen i et prosjekt med nytt lys i parkeringshuset, som vi nå kan styre 24/7. I tillegg har jeg sett noen søppelbøtter for toaletter som vakuumpakker papiret, som jeg er veldig interessert i å teste ut, sier Ole entusiastisk, og legger til:

– Jeg er veldig fornøyd med totalen av det vi har oppnådd til nå, men det er alltid noe nytt å lære. Det blir spennende å se hva mer vi kan få til i fremtiden.  

Et godt forbilde for resten av organisasjonen

Ildsjeler som Ole er helt avgjørende for at en stor organisasjon som Olav Thon Gruppen etter hvert begynner å gå i riktig retning, har daglig leder i Evotek og rådgiver i Grønn Byggallianse, Kjell Petter Småge, uttalt.

Det er «fyrvokter» Ole godt fornøyd med.

– At vi kan gå foran som et godt eksempel, og være til en inspirasjon for andre, ser jeg på som veldig positivt. Vi deler gledelig alle våre «hemmeligheter»!

For andre som ønsker å følge Ski Storsenters prakteksempel har Ole et godt tips:

– Vær nysgjerrig og prøv! Ikke tenk på hva det koster, men hva det vil spare. Enten sparer du penger, eller så sparer du tid, sier Ski Storsenters største ildsjel med et smil.

Ski Storsenter

  • Ski Storsenter åpnet dørene for første gang i 1995. Senteret har over 140 butikker og spisesteder samt kino, bowling, bibliotek og helsesenter. Senteret ligger tilknyttet Thon Hotel Ski.
  • Driftsteamet på Ski Storsenter vant prisen «Årets grønne driftsteam» i 2023 for sitt arbeid med å redusere miljøbelastningen til bygg. Grønn Byggallianse deler ut prisen hvert år. Team Ski Storsenter var én av tre finalister, sammen med team fra Newsec og Entra.
  • Ski Storsenter vant i 2022 NCSC Bærekraftprisen, blant annet for sitt svært engasjerte senterteam, innovativitet og bruk av ny teknologi. Juryen dro også frem senterets fokus på ansatte og samfunnsansvar.

Vil du etablere bedriften din på Ski Storsenter? Se hvordan på thoneiendom.no

Bidragsytere

  1. Portrettbilde av Ole Sørlie Ole Sørlie Driftssjef på Ski Storsenter
  2. Portrettbilde av Gro Collett. Gro Collett Senterleder på Ski Storsenter